Speelgoed is goed voor je kinderen

14 januari 2019

Posted in Kinderen en Speelgoed

Speelgoed is goed voor je kinderenSpeelgoed is nodig voor de ontwikkeling van kinderen. Doordat kinderen spelen vergroten ze de motorische, cognitieve en emotionele vaardigheden. Door kinderen voldoende uit te dagen en speelgoed te geven dat past bij de leeftijd blijven kinderen zich ontwikkelen. En daarnaast is het samen spelen met andere kinderen ook heel belangrijk voor kinderen. Hierdoor werken ze weer aan de sociale vaardigheden. Speelgoed is dus essentieel als je kinderen wilt ondersteunen bij de ontwikkeling. Kinderen moeten voldoende worden uitgedaagd om ook daadwerkelijk te blijven leren en zich te ontwikkelen. 

Speelgoed om te ontspannen

Kinderen leren elke dag en het kinderbrein is dan ook voortdurend nieuwe informatie aan het verwerken. Dat is op zijn zachts gezegd best vermoeiend. Kinderen hebben het dan ook nodig om voldoende te ontspannen anders kunnen ze alles niet verwerken. Spelen is een essentieel onderdeel om voldoende te ontspannen. Het is heel belangrijk om te letten op de veiligheid van speelgoed. Hele jonge kinderen onder de drie jaar mogen ergens niet mee spelen als er losse onderdelen in  zitten. Als er losse kraaltjes of andere losse voorwerpen zijn die ze in hun mond kunnen stoppen mogen jonge kinderen hier niet mee spelen. Dit staat daarom ook altijd aangegeven op de verpakking zodat het in een oogopslag duidelijk is dat dit niet voor jonge kinderen is bedoeld.

Spelend leren

Elke manier van spel moet kinderen dus voldoende uitdagen, dit door het gebruiken van de materialen of door het verzinnen van een oplossing voor een probleem. Zoals het oplossen van een puzzel of het beantwoorden van vragen over het spel zoals wie is het. Het moet kinderen uitdagen en er voor zorgen dat kinderen leren samen spelen en dat kinderen iets nieuws leren. Waarom is spelen goed voor kinderen:

  • Speelgoed is nodig om kinderen voldoende uit te dagen
  • Dit kan door het samen spelen wat kinderen lastig vinden
  • Jonge kinderen willen graag alles voor zichzelf houden
  • Terwijl oudere kinderen het weer vervelend vinden om eerlijk te delen want dat delen is toch ook wel lastig

Veel kinderen vinden speelgoed erg leuk maar vinden dan ook dezelfde auto erg leuk. Dit levert natuurlijk wat frustratie op als je een groep kinderen bij elkaar zet. Dit zorgt ervoor dat kinderen zelf op zoek gaan naar een oplossing voor dit probleem. Het is namelijk de manier om te leren omgaan met anderen. Om te leren hoe je omgaat met het delen van je spullen. Kinderen spelen allemaal weer ergens anders mee. Jongens spelen vaak met auto’s en blokken terwijl de meisjes het juist leuker vinden om met poppen te spelen. Het maakt niet uit waar kinderen mee spelen, als je er maar voor zorgt dat er voldoende spel is om je kinderen uit te dagen. Kinderen zijn heel creatief en hebben veel fantasie, dit is iets wat door speelgoed enorm wordt gestimuleerd, kinderen gaan dan helemaal op in hun eigen verhaal en verzinnen de mooiste dingen. Speel mee met je kinderen en ontdek de fantasiewereld van je kind. Begrijp dat spelen dus heel belangrijk is voor kinderen, dit hebben ze nodig om alle informatie te verwerken en dit is nodig om te groeien. Voor kinderen van alle leeftijden is het nodig om te spelen. Dit is goed voor de ontwikkeling en is nodig om te groeien maar ook zeker om te ontspannen. Elk kind heeft weer ander speelgoed nodig in verschillende ontwikkelingsfasen van zijn leven. Dit is dus essentieel voor kinderen om te groeien en te ontwikkelen. Wil je weten wat voor speelgoed goed is voor je kinderen? Neem dan een kijkje op de website van speelgoedfamilie. http://speelgoedfamilie.nl.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn