Waarom plastic senco spijkers gebruiken?

27 november 2018

Posted in Ondernemers en Particulieren

Alleen de gedachte aan plastic senco spijkers lijkt contra-intuïtief. Werken dit soort spijkers wel? Waar zijn ze goed voor? We hebben eerder de composietnagels van een ander Raptor geprobeerd en kregen deze vragen bevestigend beantwoord. Raptor verkoopt al sinds 1993 composietnagels en spijkermachines over de hele wereld. Maar het originele patent van Raptor is een paar jaar geleden vervallen. Nu heeft Senco zijn eigen versie van nietmachines en tackers ontwikkeld en in de plastic nagelarena gesprongen, wat nieuwe opties voor houtbewerkers biedt. Maar waarom plastic nagels? Nou, de plastic senco spijkers hebben een aantal voordelen in gespecialiseerde toepassingen ten opzichte van de senco conventionele metalen nagels. In de moderne houtbewerkingsateliers is CNC-bewerking de meest voorkomende toepassing voor plastic nagels. Hieronder enkele voordelen.

  • In plaats van een beroep te doen op vacuüm hold-down vermogen of voor ongewone klemmenuitdagingen, kunt u plastic senco spijkers gebruiken.
  • U kunt plastic spijkers gebruiken als klemsysteem bij het lijmen, zo hoeft u niet te wachten tot de lijm droog is om machinaal te kunnen bewerken of schuren. Bovendien kunt u de spijkers goed schuren en zullen de conventionele zaagbladen niet geblokkeerd of beschadigd raken.
  • Kunststof nagels zijn niet alleen tijdelijk. Bootbouwers en andere houtbewerkers met projecten die worden blootgesteld aan vocht en weer, kunnen plastic senco spijkers gebruiken zonder roest voor de boot.
  • Plastic senco spijkers zullen ook geen SawStop-veiligheidsrem activeren.

Plastic senco spijkers getest

Senco biedt plastic spijkers in verschillende niet- en nagelconfiguraties en formaten aan. De Spijkerspecialist heeft voor u de 15-gauge bevestigingsmiddelen geprobeerd met het SPFN15XP-spijkerpistool, dat speciaal is ontworpen voor de plastic nagels. (ter info: u kunt geen plastic spijkers gebruiken in spijker -of nietmachines die niet speciaal voor hen zijn ontworpen). De werking lijkt sterk op het gebruik van conventionele metalen nagels en de kracht van het vasthouden is uitstekend. Spijkerfabrikanten, waaronder Senco, vertellen ons dat de warmte die wordt gegenereerd door wrijving wanneer de plastic senco spijkers in het hout komen, de spijker in zekere mate doet smelten om een lijmachtige verbinding met het hout te creëren. We gebruikten de spijkers in verschillende testtoepassingen, waaronder het zagen ervan op een SawStop-zaag. Er was geen zichtbare schade aan het zaagblad en het veiligheidsrem van de machine werd niet geactiveerd. Het Senco-pistool presteerde perfect en was licht en handig in gebruik. We waren vooral gecharmeerd van de kogel-en-mof luchtaansluiting op het pistool die zorgt voor meer bewegingsvrijheid met je luchtslang. Wilt u het zelf proberen? U kunt meer informatie vinden over de plastic senco spijkers en andere bevestigingsmiddelen van Senco op spijkerspecialist.nl.

Senco afwerkspijkermachines

Deze spijkermachines lijken misschien op uw typische pneumatische spijkermachine, maar ze schieten alleen composiet-fastners dankzij een kortere aandrijfpen dan bij conventionele spijkermachines. Er zijn vijf pneumatische tackers beschikbaar, namelijk: de SPFN15XP – 15 Afdichtingsspijkermachine dat spijkers van anderhalf tot twaalf centimeter lang schiet, de SPBN18XP – 18 Gauge brad tacker dat nagels van 7/16″ tot 1″ lang schiet, de SPS16XP-11 – 16 Gauge 7/16″ nietmachine waarmee nietjes worden geschoten van 7/16″ tot 9/16″ lang, de SPS16XP-12 – 16 Gauge ½ ” nietmachine dat 3/8″ nietjes schiet en de SPS20XP-12 – 20 Gauge ½” nietmachine dat nietjes van ¼” tot 9/16″ lang schiet. Het belangrijkste om te onthouden bij het gebruik van deze machines, is dat het een methode is om iets tijdelijk vast te houden totdat de lijm is gedroogd. De plastic spijkers hebben twee keer de houdkracht, echter ½ de schuifwaarde, in vergelijking met stalen senco spijkers en nietjes van hetzelfde formaat. U kunt deze bevestigingsmiddelen niet gebruiken voor lastdragende toepassingen. Zullen stalen en metalen spijkers en nietjes een zaak van het verleden worden? Waarschijnlijk niet, maar dit is zeker een game-wisselaar.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn