Verwelkom een kalanchoe blossfeldiana in je huis tijdens de feestdagen

22 november 2018

Posted in Ondernemers en Particulieren

Kalanchoe blossfeldiana, die normaal bloeit tijdens de kortere dagen van de winter, is een van de mooiste planten in de succulente familie. De plant is ontstaan in Madagaskar als een vrij hoge plant met bloemen in de kleuren rood en oranje. In 1980 konden plantenkwekers een ras ontwikkelen met een meer compacte vorm in kleuren zoals geel, roze, paars, wit en sinds kort ook een tweekleurige bloem. Kalanchoe’s zijn gemakkelijk te kweken, vereisen een minimale verzorging en geven er de voorkeur aan op eigen houtje geplant te worden. Hoewel er meer dan 100 soorten Kalanchoe zijn, die van enkele centimeters tot de hoogte van een boom kunnen groeien, is de Kalanchoe blossfeldiana de meest voorkomende in een kwekerij of tuincentrum of zelfs in bloemenafdeling van je supermarkt.

  • Met zijn langdurige bloemen en aantrekkelijk blad is de kalanchoe blossfeldiana erg populair geworden bij plantenliefhebbers, vooral in een tijd van het jaar waarin het zien van kleurrijke bloeiende kamerplanten van harte welkom is.
  • Ze zijn gemakkelijk te kweken, vereisen een minimum aan verzorging en geven de voorkeur om afzonderlijk te worden gekweekt.
  • Hun bladeren zijn ovaalvormig met ingesprongen randen en zijn vlezig, met veel water.
  • Kalanchoe’s hebben over het algemeen meerdere stengels.
  • Ze waarderen het om in kleine potten gekweekt te worden. In een groter container zullen ze zelfs de grootte van hun bladeren vergroten.
  • Ze kunnen droge omstandigheden verdragen, maar mogen niet volledig uitdrogen of hun groei wordt be├»nvloed. Zorg dus voor voldoende water als de grond droog lijkt, maar vermijd te veel water, waardoor de wortels gaan rotten.

Kalanchoe blossfeldiana en licht

Van de herfst tot het vroege voorjaar zal de kalanchoe blossfeldiana het beste in helder licht groeien, maar zal in de zon verbranden in de zomer als de plant in direct zonlicht wordt geplaatst. Het heeft een lichte, snel drainerende potgrond nodig die geen water vasthoudt. Als je een bloeiende Kalanchoe blossfeldiana hebt ontvangen als een geschenkplant tijdens de feestdagen en de bloemen beginnen te vervagen, is het beter om de dode bloemen af te snijden en de plant even te laten rusten. Omdat de plant tijdens deze rustperiode minder water nodig heeft, moet je jouw watergift op dit moment verminderen. Gooi de plant niet weg, want na enkele weken zul je nieuwe knopvorming opmerken! Je kunt verwachten dat deze plant gedurende het jaar afwisselend blijft bloeien, hoewel deze het beste bloeit van de herfst tot het vroege voorjaar wanneer de dagen korter zijn. Wanneer nieuwe groei optreedt, zal je plant een toevoeging van plantaardig voedsel waarderen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het kweken van kalanchoe blossfeldiana is suppereenvoudig. Ze zijn een van de gemakkelijkst planten. Wanneer de planten ophouden met bloeien en een beetje langbenig zijn geworden, neem enkele stengels en laat deze 24 uur drogen en dan oppotten. Dit lijkt hun potentieel om te rotten te verminderen. Omdat sommige potgrond nu een meststof met vertraagde afgifte bevat die enkele maanden kan aanhouden, moet je het etiket van je potgrondzak controleren. Als het al kunstmest bevat, hoef je voor een tijdje geen aanvullende voeding te geven.

Dubbele bloemen

Calandiva Kalanchoes hebben gewaagde, dubbele bloemen. Calandiva Birken hebben roosachtige bloesems die zich vertakken en een boeket bloemen produceren dat het gebladerte bedekt. Als je nog nooit een Kalanchoe blossfeldiana in huis hebt gehad, kun je aangenaam verrast zijn door de zinderende vakantiekleur en het eenvoudige, zorgeloze onderhoud. Dit is een plant die vaker zal bloeien dan je zou verwachten, met langdurige bloesems. Het is een plant waar je nog jaren van kunt genieten en die, net als de Calandiva, ambachtelijk wordt geteelt bij Maasluiden Potplanten. Bekijk het prachtige aanbod op de pagina maasluiden.nl. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn