Nieuwe autoverzekering afsluiten?

29 mei 2019

Posted in Auto's en Motoren

Wil je weten welke autoverzekering het beste past bij jouw situatie en budget? Vergelijk dan nu verschillende autoverzekeringen bij netpolis en bespaar tot honderden euro’s per jaar! Autoverzekeringen zijn er immers in verschillende soorten en maten, met verschillende polisvoorwaarden en soorten dekking. Heb je een wettelijk verplichte WA-verzekering nodig of ook nog aanvullende autoverzekeringen? Weeg dus goed af wat voor jouw situatie de beste keuze is zodat je met een gerust hart de weg op gaat met de voordeligste premie.

Welke autoverzekering?

In Nederland kun je kiezen uit drie hoofdverzekeringen voor het verzekeren van je auto:

  • All-Riskverzekering ofwel Volledig Cascoverzekering
  • Beperkt Cascoverzekering
  • WA-autoverzekering

Als je een Volledig Casco (All-Risk) verzekering of een Beperkt Casco verzekering afsluit, sluit je daarbij ook altijd een wettelijk verplichte Aansprakelijkheidsverzekering af, de zogenoemde WA autoverzekering. Met een WA-verzekering verzeker je je voor schade die jij aan anderen veroorzaakt. Je kunt er ook voor kiezen de WA-verzekering uit te breiden met de aanvullende dekkingen zoals de Beperkt Casco verzekering of de Volledig Casco (All Risks) verzekering. Je kunt je daarmee volledig of gedeeltelijk extra verzekeren voor schade aan je eigen auto.

Met een WA-autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt. De aan anderen veroorzaakte schade is gedekt tot een bij wet vastgesteld bedrag in het desbetreffende land waar je de schade veroorzaakt hebt. In Nederland is dit bijvoorbeeld € 2.500.000. Het grote verschil tussen enkel een WA-autoverzekering en een WA-verzekering in combinatie met een aanvullende dekking zoals Beperkt Cascoverzekering of Volledig Casco (Allrisks) verzekering is dat je op een WA autoverzekering alleen dekking hebt voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Als jij aansprakelijk bent, wordt de schade aan je eigen auto dus niet vergoed. Alleen op de Beperkt Cascoverzekering of Volledig Casco (allrisk)verzekering is er dekking voor schade aan je eigen auto. Voor nieuwere auto’s is het verstandig om te kiezen voor een aanvullende autoverzekering op de WA-verzekering. Heb je een ouder model auto, dan is alleen een WA-verzekering wellicht een betere en goedkopere optie. In Nederland is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht. Je moet deze dus altijd afsluiten. Voor deze wettelijk verplichte WA autoverzekering hoef je niet teveel te betalen, je kunt namelijk kiezen voor een goedkope verzekering die voldoet aan de wettelijke plicht.

Hoe kies je de geschikte?

Om een geschikte autoverzekering te vinden, is het verstandig om een aantal zaken tegen elkaar af te wegen. Bijvoorbeeld, gaat het om een nieuwe auto, een auto van een jaar oud of om een oudere auto? En heb je de auto op afbetaling gekocht? Ook speelt de vraag mee of je de auto veel of weinig gebruikt.

Niet iedereen heeft dezelfde verzekering nodig en daarom hebben we enkele handige tips voor de soorten dekking voor je op een rijtje gezet. In sommige gevallen is alleen een WA verzekering namelijk al voldoende, in andere gevallen kun je beter voor een verzekering met een uitgebreidere dekking kiezen.

Heb je een (nieuwe) auto gekocht op afbetaling of heb je geld moeten lenen voor een auto, kies dan liever voor een WA verzekering met een Cascoverzekering. Dus sluit dan naast de WA-verzekering ook een aanvullende autoverzekering af zoals een Beperkt Casco verzekering of een Volledig Cascoverzekering. Het is namelijk erg vervelend als je al maandelijks voor je auto betaalt en vervolgens ook nog eens een opgelopen schade uit eigen zak zou moeten betalen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn