Hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek?

16 april 2019

Posted in Financiën en Verzekeringen

Een hypotheek afsluiten is een belangrijk en soms misschien een ingewikkeld proces voor vele mensen. Wilt u een hypotheek afsluiten, maar weet u niet wat de maximale hypotheek is dat u kunt afsluiten, dan bent u op hypadvies.nl op de juiste website om hier informatie over op te doen. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen in het afsluiten van een hypotheek. Een van de meest belangrijke factoren hierin is natuurlijk het salaris dat u verdiend op jaarbasis. Hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek? Hiervoor zijn verschillende rekensommen, en wij gaan u meer vertellen over de hypotheken die u kunt afsluiten.

Wat is eigenlijk een hypotheek?

Een hypotheek is als het ware een lening waarmee men hun woning kan financieren. Het lijkt simpel, maar het is een ingewikkeld proces. Echter is het de laatste jaren wel wat makkelijker geworden om een hypotheek af te sluiten. Het financiële risico is verminderd, omdat je als huizenkoper tegenwoordig verplicht moet aflossen. Wie nu een hypotheek wilt afsluiten, heeft twee keuzes:

  • Een lineaire hypotheek
  • Een annuïtaire hypotheek (dit is ook wel bekend als een annuïteiten hypotheek)

Deze twee hypotheken hebben hetzelfde doel, namelijk de lening voor het kopen van je huis af te lossen. De manier waarop dit gebeurt, verschilt altijd en kan ook gevolgen hebben voor welke hypotheek het beste bij je past.

Hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek?

Het is een veelgestelde en veel voorkomende vraag; hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek? Zoals we net al hebben uitgelegd, is uw salaris een van de belangrijkste factoren om een goede hypotheek af te sluiten en een mooi huisje te kopen. Om antwoord te geven op uw vraag; Hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek, hebben wij een voorbeeld voor u genomen. Het is wel zo dat er meerdere hypotheek verstrekkers zijn en dat iedereen andere eisen stelt voor het nemen van een hypotheek. Hierbij worden er altijd verschillende rekensommen gebruikt. Normaal gesproken ligt de factor op ongeveer 4,5. Dus stelt u zichzelf de vraag hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek. Moet u kijken naar uw jaarinkomen. Als u een jaarinkomen van bijvoorbeeld €30.000 hebt, dan mag u een hypotheek afsluiten van een maximaal bedrag van €135.000 (30.000 maal 4,5). Dit is natuurlijk slechts een indicatie van een maximaal hypotheek bedrag. Een hypotheek afsluiten hangt af van verschillende factoren, maar uw salaris is wel belangrijk. Toch is het verstandig om de andere factoren te overwegen als u de vraag stelt; Hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek?

  • De te betalen alimentatie bijvoorbeeld speelt ook een belangrijke rol. Omdat dit toch een verplichting is waar u maandelijks aan moet voldoen, wordt dit gezien als een aftrekpost waardoor het bedrag van uw hypotheek verminderd kan worden
  • Schulden, dit is ook een erg belangrijke factor 
  • Kredieten spelen een rol
  • BKR geregistreerde financiële verplichtingen spelen een rol
  • Hypadvies

Vaak gebruikt een hypotheekverstrekker een toetsinkomen als uitgangspunt voor het maximale bedrag. Dit is het bruto jaar inkomen, na een gedeeltelijke verrekening van uw financiële verplichtingen, als u die heeft zoals die hierboven zijn genoemd.

Hoeveel maal mijn jaarsalaris mag ik een hypotheek? Nou hier zijn dus meerdere antwoorden voor. Wij hopen in ieder geval dat we u voldoende geïnformeerd hebben!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn